Tidlig julestemning breder sig

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Idag havde jeg sat mig for at jeg skulle prøve at bare gode, lækre gluten- og laktosefri æbleskiver. Da jeg tilbage i oktober 2013 for første gang skulle prøve kræfter med at bage glutenfri æbleskiver gik det simpelthen over al forventning. Jeg havde året forinden erfaret at jeg skulle holde mig langt væk fra almindelige æbleskiver med hvedemel. Det har jeg skrevet mere om her.

Min mor holder julehygge hvert år lørdagen inden første søndag i advent og det er den perfekte måde for mig at få skudt julen igang med maner. Det er så hyggeligt, afslappet, gode venner og familien er samlet og med en masse æbleskiver, glögg, jule skinke, kartoffelsalat og rødvin. Alt sammen hjemmelavet. Hun laver selv sin glögg ekstrakt som står og hygger sig i 3 uger, så det er faktisk snart tid til hun skal sætte den over. Skinken bestille specielt lavet hos slagteren og glaseres og er noget så lækker. Nå, jeg er altså ved at glæde mig ret meget ;o) Men jeg vil bare så gerne kunne spise æbleskiver sammen med alle de andre. Så jeg fik fundet en opskrift på glutenfri æbleskiver og det gik simpelthen så godt. De smagte ret meget som mors og så kunne jeg ikke ønske mig mere. Jeg bagte dem flere gange det følgende års tid. Jo jo… Æbleskiver kan sagtens spises om sommeren også :o) Men forrige år skulle jeg selvfølgelig bage dem igen til mors julehygge. Men de blev helt klasket sammen. Dejen ville ikke bages inden i. Jeg prøvede flere gange, men de ville bare ikke blive gode. wp_20161012_006

Så i år måtte der ske noget nyt. Jeg ville selv prøve mig frem og jeg ville tage udgangspunkt i min mor og mormors gamle opskrift og så lave den gluten- og laktosefri. Jeg lånte min mors fantastiske gamle opskriftsbog.

Det er en af min mormors gamle hovedbøger hun havde da hun var selvstændig frisør i 1950. Det var jo langt fra normalt at en kvinde var selvstændig den gang, men min mormor var og havde egen forretning indtil hun mødte min morfar.

Det har jeg altid beundret hende for. Hun gik i mod strømmen og gjorde det hun ville og fik succes med det.

Men det er altså ret utroligt at sidde med den opskriftsbog, der er mange gode minder og det var rigtig dejligt at kunne tage udgangspunkt i deres opskrift. Det lykkedes mig faktisk at lave nogle super lækre æbleskiver og jeg skal nok få lagt opskriften på snarrest så I kan få bagt dem til jul.

dsc00253

 

Den gamle hodsc00232vedbog indeholdte og også nogle andre lidt dsc00236-2sjove
og hyggelige ting. Det er politimesteren der 2. marts 1950 sørger for at autorisere bogen så den er godkendt som “Hovedbog” i hendes forretning. Bag i sidder et stort sejl stemplet ind og der er trukket en snor gennem alle siderne og den er hæftet forrest i bogen i øverste venstre hjørne og så stemplet med sejl hen over snorene på sidste side. På denne måde kunne der ikke snydes med antallet af sider.

Jeg synes det er så facinerende at få lov til at sidde med sådan noget indimellem. Det er ekstra fantastisk når det så tilmed hat været min egen mormors hovedbog og på den måde er den også med til at fortælle hendes historie til mig og til eftertiden.

For mig er det vigtigt at bevare sådanne ting. Det bliver på en måde også lidt af min historie. Samtidig er det jo herligt at kunne finde opskrifter der bare har fungeret i flere generationer, kunne tage udgangspunkt i dem og så gøre dem til mine egne og til noget jeg selv kan nyde at spise fordi jeg kan ændre dem så de bliver glutenfri.

Tak for du læste med :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bekræft du ikke er en robot *