Ashford Castle – En sand perle i vest Irland

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Sublimt er det første ord der falder mig ind, når jeg tænker tilbage på vores ophold på Ashford Castle i Cong

Selvom jeg virkelig har prøvet at begrænse mig, er det blevet et temmelig langt blogindlæg. Men der er så meget at fortælle og så meget at vise.

Hvis du kan lide eventyr, luksus og følelse af at træde tilbage i tiden og opleve hvordan det må have været at bo sådan et sted, for generationer tilbage, så vil du også synes godt om Ashford Castle. Dets historie strækker sig næsten 800 år tilbage til 1228.

Er du en af de mange der har set Downton Abbey, så nærmer et ophold på Ashford Castle sig meget hvordan det må have været at være gæst hos familien Crawley. De storslået stuer, det kæmpe personale, der får det hele til at glide. Som gæst skal man ikke løfte en finger, men bare slappe af, nyde det og lade sig opvarte.

Det var så storslået og storladende, eventyrligt og romantisk, fyldt med historieske vingesus alle vegne og med et niveau af luksus, som jeg aldrig har oplevet lignende. Samtidig var der en dejlig afslappet stemning og følelsen af at komme helt ned i gear, havde vi fra vi stod ud af bilen.

Jeg har aldrig boet på et luksus hotel før og var en smule spændt på om vi ville ”falde helt udenfor”. Men her var så mange forskellige typer mennesker. Der var dem hvor en overnatning til små 5.000 kroner var en normal ting og de ikke skulle tænkte nærmere over at bo der flere nætter. Der var dem som os, som synes vi brugte noget der mindede om en ekstra ferie på én overnatning, men vi nød det til fulde. Det fantastiske var at mærker, at de  ansatte behandlede alle ens. Alle fik samme opvartning, samme opmærksomhed, samme imødekommenhed.

Vores GPS havde desværre ledt os på afveje, så vi endte nede ved falkoner skolen og måtte spørge om vej. Derfor kom vi ikke ind gennem hoved porten, men en mindre port og det forvirrede et øjeblik den flinke mand der stor i stiveste puds med høj, sort hat og mørkegrøn jakke med pingvin hale og tog imod de ny ankommet gæster. Samtidig havde vi også selv parkeret bilen, hvilket vist heller ikke var almindelig praksis. Men han fandt hurtigt et par mænd der kunne tage sig af vores bagage og så viste han os ind på slottet. Vi gik op af den store trappe og kom ind i receptionen der summede af liv. Der var travlhed med at få indkvarteret de nye gæster, så vi fik anvist et par stole hvor vi kunne sidde og vente på det blev vores tur. Men hvem har noget imod at sidde i sådan et lokale og vente. Hallen var utrolig smuk med højrøde, bløde stole, tykke gardiner i samme farve med guld kanter og en svalegang hele vejen rundt for oven, hvor der var bibliotek og galleri. Lyset strømmede ind af de store vinduer ude fra parken og med et smukt kig ud over søen. Ilden knitrede i pejsen og spredte hygge. Det var et fantastisk rum.

Efter vi havde siddet og ventet lidt blev det vores tur og vi kom op til en receptionist der skulle sørge for vores indkvartering og her fik vi tilbudt lidt at drikke. Bland andet var der en meget lækker hjemmelavet punch. Hun sagde at hotel bestyreren ønskede at hilse på os ved indtjekning, så hun ville lige ringe til ham og sige vi var ankommet. Kort efter kom han og hilste og sagde at vi endelig måtte sige til hvis der var noget han eller andre kunne gøre for os under vores ophold.

Da det formelle var ordnet, kom der en ung mand, iført kjole og hvidt. Han var vores personlige kontakt under opholdet og startede med at vise os rundt i slottets sale, da vores værelse ikke var klart. Vi blev tilbudt kaffe og te i “Prince of Wales Baren”. Dertil fik vi lækker hjemmelavet chokolade. En lys med kokos og en ren mørk. Selvfølgelig, får jeg næsten lyst til at sig, var der påtrygt Ashford Castles monegram på chokoladen, i guld.

Det eneste minus jeg har at give Ashford Castle er, at vi måtte vente to timer på at få vores værelse. Det er ikke helt i orden, men vi hyggede os og slappede af og gik en tur i parken.

De ringede til os da værelset var klar og det var heldigvis ventetiden værd. Vi fik et dejligt dobbeltværelse med en placering tæt på alt. Vi havde bestilt et værelse med udsigt over søen og der ud over havde vi kig til den forholdsvis nyeopførte bygning hvor spaen og motionscentret lå. De har bygget det til i en stil der minder om et stor orangeri og det står utroligt smukt til de gamle bygninger og falder fint ind i helheden.

Indretningen af vores værelse, var i sarte grålige toner og væggene var bløde, polstret og stofbeklædte. Alt var bare i orden.

På skrivebordet lå en lille personlig hilsen fra Niall Rochford, General Manager af Ashford Castle. Der stod også en opsats med otte lækre hjemmelavet chokolader. To slags og der lå en lille beskrivelse: ”Pine oil together with our withe chocolate witch truffle praline Chocolate” og ”The Orange oil we have extracted from the rind of Servillian oranges to create a bitter aroma with the milk chocolate”. Fyrtræs olien er udvundet i foråret 2015 og først 16 måneder senere var den klar til brug. Smagene var fint afstemt og man kan næsten sige det smagte eksklusivt.

En anden sjov detalje var, at der på hver side sengen var et panel, hvorpå man via touch-funktion kunne styre al lys i værelset, men også ”vil ikke forstyrres”, man kunne rulle gardinet op og ned, tilkalde room-service med videre. De har været utrolig gode til at få en masse moderne effekter ind, men med respekt for det gamle. Det falder fint ind i hinanden.

Vi gik en tur i den enorme park. Slottet tog sig godt ud fra søen, hvorfra vi havde et flot panorama billede af hele det kæmpe castle.

I parken var der tre mindre haver der var udformet i hver deres stil. Der var også en urtehave og tennisbane. Der skulle være en meget smuk tur rundt ved søen og i skoven, men da jeg gerne ville nå en tur i swimmingpoolen, måtte vi tilbage til vores værelse. Vi havde bestilt bord til aftensmad klokken 19, så der var ikke så meget tid, da vi havde ventet et par timer på vores værelse. Jeg havde brug for en svømmetur efter nogle lange dage, men mest af alt ville jeg ikke gå glip af at opleve den smukke spa.

Det var en fantastisk oplevelse. Jeg var så heldig at jeg havde omklædningsrummet og poolen helt for mig selv. Der var helt stille, kun lyden af mine svømmetag. Solens stråler skinnede ind gennem skyerne og glimtede i de store, funklende lysekroner. Det var smukt at svømme her og kunne nyde udsigten ud over søen, se en del af slottets gamle mure og bare nyde freden og roen.

Vi havde booket bord til spisning på ”Cullen’s at the Cottage” kl. 19. Det lå ikke på selve slottet, men det tog ikke mere en et par minutter at gå derover. Det var lige på den anden side af broen og det var et rigtig hyggeligt sted, mindre formeldt end at spise middag i Georg V og vi syntes ikke vi havde brug for en 3 retters middag og dresscode på denne tur. Maden var rigtig god, stemningen var hyggelig og afslappet og vi nød en lækker hovedret med laks og grøntsager.

Vi gik tilbage til slottet og ville lige runde værelset inden vi skulle i baren. Da vi åbner døren til værelset, er der noget der virker anderledes. Der går lige et øjeblik før det går op for min mor, at de har været inde og ”tæppe-af”. Det har jeg godt nok ikke prøvet før. Stuepigen havde været inde og tage sengetæppet af, trække gardinet for, lagt en lille løber frem og sat et par tøfler ved hver side af sengen. På sengen stod mere chokolade og der lå et fuldt to siders tætskrevet program med hvilke mulige aktiviteter næste dag kunne byde på. I baggrunden kørte der dejlig afslappende musik og på badeværelset var der tændt levende lys og bademåtten var lagt klar. Det var altså en ret sjov oplevelse.

Vi gik ned i Prince of Wales Bar. Når nu man er i Irland, så bør man altså smage på ægte Irish Whiskey. Så det gjorde vi med en Irish Coffee til min mor og en Green Spot til mig. Vi satte os ind i et tilstødende lokale, hvor vi havde udsigt ud over parken, springvandet og søen. Der var en pianist og en sanger der underholdt med irske sange og det var virkelig hyggeligt. Her blev vi sidende et par timer og nød solen gå ned og iklæde slottet og parken de smukkeste farver. Først gyldne røde og violette og senere helt mørkeblå.

Vi sluttede dagen af med at gå en tur i parken for at se Ashford Castle i aftenbelysningen og med lys i vinduerne.

Tilbage på værelset hoppede vi i badekåberne og nød det sidste af aftenen, med at skrive et par hilsner, inden det var tid til at gå i seng.

Vi vågnede op til en flot solbeskinnet morgen. Det flotte morgenlys ramte slottets mure, vandet og en enkelt svane, der stille gled forbi ude på søen.

Vi skulle spise morgenmad i George V . Der var ingen dresscode til morgenmad, men det var et smukt rum at sidde i og morgenmaden var virkelig udsøgt. Der var alt man kunne ønske sig og mere til: Scrambled eggs, bacon, pølser, laks, makrel, forskellige friske grøntsager, en vanvittig lækker skinke, der havde stået og langtids stegt mens vi sov, fortalte tjeneren der stod og skar papirstynde skiver af den store skinke som stadig var lun. Der var frugt og bær i alle former og farver, nødder og kerner (også chia og hampe frø, hvilket jeg ikke har set før til morgenmad på et hotel). Flere forskellige morgenmadsprodukter. Der var en lille afdeling med gluten- og laktosefri ting. Hjemmebagt glutenfrit brød og kage, en masse almindeligt brød og så var der juice og hjemmelavet smoothie. Men der var også tre slags friskpresset grøntsagsjuice i små delikate flasker med sugerør i. Hvis ikke det var nok, var der et menukort hvorfra man frit kunne bestille hvad hjertet begæret. Det benyttede vi os dog ikke af, da der var så meget andet lækkert. Under morgenmade blev vi også opvartet af en personlig tjener og der manglede aldrig frisklavet te eller kaffe. Alt var helt perfekt.

Hver dag er der mulighed for at møde de to store Irish Wolfhounds, Cronin og Garvin, som bor på Ashford Castle. Der er mulighed for at gå med på deres morgentur kl. 8.30 og fra klokken 10-11 er de i “det røde rum”, hvor der er mulighed for at snakke og kæle med de store, meget godmodige hunde. De var virkelig søde og endnu en sjov ting at tilbyde slottets gæster.

Der ud over er der mange andre muligheder for aktiviteter: Golf, tennis, cykleture, rideture, skyde med bue og pil, man kan komme ud og gå tur med høg på armen. Der er flere vandreture i området nær slottet og historiske ture, mulighed for at fiske på søen og en masse andet. Vi var enige om, at vi sagtens kunne bo der en lille uges tid, hvis vi så bort fra pengene, vel og mærke.

Ashford Castle er en perle. Jeg kan ikke rose det nok. Omgivelserne, hele det kæmpe store personale, som gør en fantastisk indsats for, at vi bare kan slappe af og nyde det, men som også få en til at føle sig meget velkommen og set. Den dejlige fornemmelse af ro og følelsen af at tiden er gået i stå – på den gode måde, vel og mærke. Slottet er betagende både ude og inde og trods renovering er det sket med respekt for historien, der strækker sig helt tilbage til 1228.

Jeg vil til en hver tid anbefale en overnatning på Ashford Castle hvis man drømmer om eventyr og luksus i fin kombination med tid til afslapning og hygge.

Det er ikke underligt at Virtuoso i 2015 kårede Ashford Castle til ”Best Of The Best” og det i 2017 blev udnævnt til “AA Hotel Of The Year“.

1 overnatning i dobbeltværelse koster fra €595 incl. morgenmad.

Tak for du læste med :o)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Bekræft du ikke er en robot *