Min historie

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Krop og sind hænger uløseligt sammen. Psyken påvirker vores fysiske tilstand og det fysiske påvirker det psykiske.

Men vores valg af mad påvirker både det fysiske og det psykiske.

Kort fortalt har jeg hele mit liv haft fysiske og psykiske udfordringer. Jeg er blandt andet hypermobil og er disponeret for slidgigt. Jeg har dyrket gymnastik fra jeg var 2 år, men i en alder af 16 år fik jeg af vide, at hvis jeg ikke stoppede, ville jeg ende i en rullestol inden jeg var 21…
I 2007 kom jeg til skade på mit arbejde og har døjet med gener lige siden i form af piskesmælds lignende tilstand. (Kronisk hovedpine, konstante smerter i nakke og ryg, koncentrations- og hukommelsesbesvær mv.). Der efter fulgte en masse psykisk blandt andet flere depressioner, generaliseret angst, PTSD (post traumatisk stress syndrom) og kronisk stress.

Kort efter jeg i 2012 fyldte 30, kunne jeg pludselig ikke tåle hverken det ene eller det andet. Jeg reagerede voldsomt på gluten. Min mave blev meget udspilet og gjorde ondt. Min mund blev tør og jeg fik svært ved at trække vejret.
Efter nogen tid fandt jeg ud af, at det ikke kun var gluten, men også sukker, mælk, tilsætnings stoffer, farvestoffer med videre.
Det startede en helt ny hverdag for os i forhold til madvaner. Jeg begyndte at lave alt selv. Brød, mad, kage, syltetøj, saft og læste en masse om hvad mad gør ved vores krop. Både på godt og ondt.

I januar 2018 begyndte jeg hos en osteopat og fik blandt andet af vide jeg skulle lade værd med at spise kød og tilberedt fisk i to måneder. Det var en svær besked at få, for jeg spiste kød hver dag – ofte flere gange om dagen. Men jeg gik i gang med det samme og det åbnede mine øjne for en helt ny måde at tænke mad på. Vi har stadig ikke købt kød og jeg tror heller ikke vi kommer til det. Det giver en skøn fornemmelse i kroppen, især i maven, og så har vi længe snakket om at skære ned på vores kødforbrug i forhold til dyre velfærd. Det passer godt ind i vores hverdag, men det har da krævet en masse i forhold til at finde alternativer til kødet. Heldigvis er vi meget glade for grøntsagsfrikadeller og falafler.

Det har været og er stadig en rejse, men jeg har virkelig fået øjnene op for hvad den rigtige kost og motion gøre for vores fysiske smerter og vores psykiske tilstand.

Det har også været en læringsproces og en rejse der har givet mig lyst til at dele ud af mine erfaringer. Derfor startede jeg i efteråret 2016 hjertekompas.dk. Jeg håber du vil finde inspiration her på siden.

For mig er der ingen tvivl om at det hænger uløseligt sammen – er der noget galt i kroppen, så påvirker det os psykisk og omvendt.

Tak for du læste med :o)