Naturlig sund

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

“Naturlig sund” har jeg kaldt denne fane, for det er noget der betyder meget for mig. Det jeg forstår ved at være naturlig sund, vil jeg komme lidt ind på her. For sundhed for mig handler ikke kun om mad. Langt fra faktisk.

For mig handler det at være sund om en tilstand af balance mellem tre ting: Krop, sind og ånd. Det er ikke kun vigtigt at vi passer på vores kroppe ved at spise god og sund mad. Vi skal også passe på vores sind. Det er for eksempel vigtigt vi ikke er stresset i lange perioder, da det kan medføre fysiske gener. Den åndelige del er en mere flyvsk størrelse, der rummer forskellige aspekter alt efter hvem vi er, hvilken land vi kommer fra, arv og miljø og lignende faktorer.

Når man snakker om at vi skal leve sundt, tænker mange først og fremmest på, at det har med mad at gøre. Men kort fortalt så skal vores krop fungere optimalt for at optage det vi spiser. Derfor er det vigtigt vores psyke har det godt. Hvis man for eksempel har tildens til ikke at komme ud med sine holdninger, ikke kan sætte grænser eller er ked af det, men ikke kan/vil græde eller snakke om det, kan det sætte sig i maveregionen og jo længere tid man ophober ubearbejdet følelser, jo værre kan de fysiske gener blive. Der kan opstå inflammation i kroppen, fordøjelsen kan blive svækket og måske får det konsekvenser for tarmen. Man kan få “utæt tarm” og det kan medføre at der kommer affaldsstoffer ud i kroppen og skaber inflammation. Samtidig kan man heller ikke optage alle de gode ting vi spiser og vi får dermed ikke gavn af vitaminer og mineraler med videre, som vi ellers får i den sunde mad vi spiser. Jeg har prøvet det på egen krop og det er en lang sej kamp for at genoprette det, der er blevet ødelagt. Jeg er ikke i mål endnu, men jeg bliver hele tiden klogere på hvad der er godt for mig. Jeg lytter til min krop, for den fortæller mig så utroligt meget hvis jeg mærker efter.

Hoveddelen af min mad skal nære kroppen, organerne, blodet og så videre. Det skal være mad der er med til at rense ud, vedligeholde og genopbygge. Derfor er størstedelen af det jeg spiser økologisk. Gennem en dag spiser jeg grøntsager, bønner, frugt, bær, nødder, olier. Altså ting der ikke er blevet forarbejdet og tilsat en masse unødvendigt. Det gør også at jeg synes der er plads til chokolade (minimum 70%) og is indimellem. Ellers bliver det for kedeligt og svært.

Sundhed handler om at finde en balance. For mit vedkommende handler det om, at jeg er i balance i krop, sind og ånd.

Tak for du læste med :o)