Blog

dav

Sommersalat med chili/citron marinerede krebsehaler

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Metrologerne lover sommervejr her i weekenden med temperatur op til 30 grader. Når det er så varmt, har jeg oftest lyst til lette retter og der er min nye opskrift på salat med chili/citron marinerede krebsehaler et stort hit herhjemme.

Den smager af sol og sommer og nu hvor det er sæson for jordbær, vil de også gøre sig fremragende i salaten. Eller måske til en lille lækker dessert bagefter med fløde(skum) eventuelt laktosefri og lidt hakket mørk chokolade. Nemt og lækkert.

Salaten er nem at lave og de forskellige dele kan med fordel forberedes tidligere på dagen eller dagen før. Så skal salaten bare blandes sammen og der er mad på 5 minutter.

Du finder opskriften her.

Nyd det dejlige sommervejr
Tak for du læste med :o)

dav

Hjemmebagte boller

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Hjemmebagte boller er altså noget af det bedste jeg ved. Duften der fylder huset og dét at sætte tænderne i en lun, sprød bolle med et godt lag smør, er altså ren nydelse og forkælelse, hvis I spørger mig.

Da jeg startede på at leve glutenfrit for 7 år siden, bagte jeg en del brød, for det havde jeg svært ved at undvære. Jeg spiste brød hver dag og til næsten alle måltider inden jeg fandt ud af jeg ikke kan tåle gluten. Jeg var sikker på jeg ikke kunne blive mæt uden. Mit forbrug af brød er helt anderledes nu, men engang imellem er det altså lækkert.

Desværre var det sjældent jeg havde held med at lavet noget der smagte godt. Ofte var det små, hårde boller der var ret klæg inden i og krævede en tur på brødristeren inden de kunne spises. Også selvom de var nybagte…

Men det er heldigvis fortid. Min kundskaber i glutenfri brødbagning er forberet ekstremt meget og nu hører det til sjældenhederne at det bliver kedeligt brød. Det er altså ret fedt. Så øvelse og de rigtige ingredienser gør underværker når vi taler glutenfri bagning.

I dag får i opskriften på det der for tiden er mine favorit boller. De er nemme at lave. Kræver ikke meget indsats i køkkenet, men en del ventetid da de skal hæve to gange 45 minutter og bage i 40 minutter. Så man skal sætte et par timer af til at bage dem, heldigvis passer de sig selv det meste af tiden ;o)

Yeats tørgær som jeg bruger i denne opskrift er en god investering. Det koster ikke meget og holder til mange portioner boller. Du kan finde et link til det i opskriften som du finder lige her.

Tak for du læste med :o)

dav

Pandekager til morgenmad? Helt sikkert :o)

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

 

PANDEKAGER!!!

 

Kunne du tænke dig en opskrift på nemme og sunde pandekager der er glutenfri, laktosefri og sukkerfri og helt i orden at spise til morgenmad? Så se med her.

Jeg ved ikke hvordan I har det, men jeg elsker pandekager. Til min morgenmad i morges testede jeg en ny variation jeg havde gået og tænkt over nogle dage, nemlig peanut pandekager. De blev så lækre så jeg synes I skulle have opskriften med det samme.

De er lavet med peanutmel og glutenfri havremel og da peanutmel indeholder meget protein, hele 50 g pr. 100 g, mætter de godt og længe.

Jeg kan bedst lide at blande peanutmel med en anden type glutenfri mel, da jeg ellers synes pandekagerne bliver meget tunge og peanutsmagen lidt for gennemtrængende. Det er en super simpel opskrift og pandekagerne kan være færdige på 15 minutter fra du starter.

Jeg lavede også en gang rawtella – en nøddesmør med bare tre ingredienser. Den er hurtig at røre sammen og så smager den simpelthen fantastisk. Den smager rigtig godt sammen med peanutpandekager, men tænker at den kan bruges til de fleste typer pandekager og er også god som smørepålæg på glutenfrit brød, for eksempel hveder.

Min nøddesmør er lavet med raw kakao pulver da det indeholder flere nærringsstoffer end almindeligt kakao pulver og er rigt på blandt andet magnesium, jern, chrom, zink og kobber. Jeg har sødet med agave sirup, men vil du have en helt sukkerfri udgave kan du søde med sukrin melis og tilsætte lidt mere vand.

Du finder opskriften på peanut pandekager her og rawtella her.

Så måske en ide til at forkæle dig selv eller familien med lækre pandekager i weekenden?

Tak for du læste med :o)

 

dav

1. december

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

 

I dag begynder julemåneden endelig. Jeg har været i julestemning længe, men nu er det for alvor tid til julemusik, kalenderlys, nisser, gran, brunkager, risengrød, æbleskiver, gløgg, kanel og nelliker, julesalmer og ikke mindst julehygge.

For mig er december en måned med fordybelse, hygge med familien, bage julesmåkager, drikke te med julekrydderier, kirke, købe julegaver, lave konfekt og se julefilm og jeg elsker det hele. Vi har mange dejlige juletraditioner i min familie som jeg ser frem til hvert år. Der er en ro over det vi kender, traditioner som gentager sig år efter år. Det føles trygt, varmt og rart.

I år byder 1. december også på julehygge hos min mor. Lørdagen før første søndag i advent, samler hun hvert år familie og venner til en eftermiddag og aften i julehyggens tegn. Vi starter med æbleskiver, gløgg og havregrynskugler og når sulten melder sig til aften, står den på juleskinke og det hele er hjemmelavet. Det er så lækkert og en dag jeg altid glæder mig meget til.

Min morgenmad måtte også være lidt julet nu det er 1. december, så det blev en jule morgenmadsvaffel med kanel, nelliker og kardemomme. Dejen er lavet på blandt andet hvide bønner, quinoa- og havremel og er derfor proteinrig og mætter i lang tid. Jeg toppede med mandelsmør, hindbær og hakket mandler. SÅ lækkert! De er nemme at lave da alle ingredienserne blendes sammen og så kommer de i ovnen i 15 minutter. Har du ikke vaffelforme til ovnen kan de også bages i et vaffeljern. Hvis det heller ikke er noget du ligger inde med, så prøv at stege dem som små amerikanske pandekager på en stegepande.

Der er ikke tilsat sukker i noget at det, kun lidt banan i vaflerne, som (selvfølgelig) er glutenfri og laktosefri.

Du finder opskriften lige her.

Jeg ønsker jer alle en rigtig dejlig julemåned med masser af hygge, ro og tid til fordybelse. Nyd det og hinanden.

Tak for du læste med :o)

 

dav

All-round æggestand med soltørret tomater og laks

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

 

Her er en opskrift der kan bruges til alle måltider: morgenmad, frokost og aftensmad. Den egner sig godt til food prepping, da den fint kan fryses ned. Så er der nem mad til en travl dag eller hvis du bare vil have en dage uden madlavning.

Jeg er ret vild med at “gemme” ekstra grøntsager i maden og her er både tomater, gulerod, rød peber, spidskål, løg og hvidløg. Det gør det meget nemmere at nå de 600 g. grønt om dagen – gerne mere – som er så godt for vores helbred.

Opskriften er med ovenstående grøntsager, men du kan bruge det du har i køleskabet og som trænger til at bruges. Broccoli eller broccolistokken, blomkål, squash med videre vil også være godt heri. Det gør ikke noget kålen er blevet lidt slap i bladene eller den røde peber er begyndt at blive lidt rynket. Det ser eller smager vi slet ikke i en tærte eller æggestand. Så det er en god opskrift til at få brugt resterne og dermed minimere madspild. Det kan vi godt lide herhjemme :o)

Der er godt med protein, vitaminer, kostfibre og antiinflammatoriske ingredienser i denne æggestand og så giver de soltørret tomater en fantastisk smag til det hele.

Der er lidt arbejde med at hakke og snitte grøntsagerne, men ellers er den nem og hurtig at lave og passer derefter sig selv i 30 – 40 minutter i ovnen, mens du kan lave tilbehøret klar, læse en god bog eller hvad du nu har lyst til. Du kan finde opskriften lige her.

Tak for du læste med :o)

dav

Smoothie – Smoothie – Smoothie

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

 

Jeg er vild med at lave smoothies på min Vitamix blender!!! Røde, grønne, gule, orange, lilla – farve kombinationerne er mange og smags varianterne ligeså.

Jeg laver stort set smoothie hver dag. Det passer særdeles godt her i den varme sommer vi har haft. Det er skønt at sætte sig i solen, eller under et træ i skyggen, med en lækker, kold og frisk smoothie.

Samtidig er det den perfekte måde at få en masse ekstra grøntsager som jeg nok ikke havde fået indenbords ellers. Jeg vil hellere lave mig en stor grøn smoothie, fyldt med spinat, grønkål, ærter, bønner, basilikum, mynte, eller hvad jeg nu lige har lyst til, end at skulle tygge mig igennem samme mængde. Jeg ved ikke hvordan du har det?

Smoothies kan bruges som morgenmad, frokost, mellemmåltid, dessert og mætter på en dejlig måde. Samtidig kan jeg tydeligt mærke mit energiniveau stiger. Det er fantastisk at give kroppen “rigtig mad” – noget den kan genopbygge, vedligeholde og udrense systemet med.

Så er du endnu ikke kommet i gang med at lave lækre, sunde smoothies, så kan jeg kun opfordre dig til at prøve det af. For eksempel med denne her. Det er en smoothie med massere af grøntsager, men med dens dybrøde farve kan man ikke gennemskue der er en god mængde broccoli og spinat i. Derfor vil den være rigtig god til dem der ikke er helt klar til at drikke helt grønne smoothies. Prøv den og nyd den i solen.

Mangler du inspiration, så se mine opskrifter på smoothies her. Der vil løbende komme nye til.

Gå også ind på www.highonlife.dk hvor Mads Bo deler ud af hans store viden og erfaring med juice og smoothie. Han har også udgivet flere bøger jeg på det varmeste kan anbefale. Du kan se hans smoothie opskrifter her og hans bøger han købes her.

Tak for du læste med :o)

dav

Laksesalat med mangosalsa og friske jordbær

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

De varme sommerdage bliver bare ved og ved denne sommer og når solen skinner fra en skyfri himmel og termometret viser 30 grader, så har jeg ikke lyst til de helt store måltider. Det skal være let og lækkert og give en god mæthedsfornemmelse uden at ligge tungt i maven.

Denne sommersalat med laks, jordbær, radisser og mangosalsa, passer perfekt til sådan en dag som i dag. Den kræver ikke mange ingredienser og tager højest 15 minutter at lave. Det er skønt når man hellere vil nyde det ude i haven end stå i køkkenet og svede ;o)

Du kan finde opskriften på laksesalat lige her og mangosalsa, som i øvrigt er genialt tilbehør til en masse retter, både i en spicy variation med godt med chili eller som jeg foretrækker til denne salat, mere mild, så det er muligt at nyde smagen fra de friske jordbær, radisser og laks.

Server eventuelt laksesalaten med brød til, du kan finde en opskrift på mine lækre madbrød lige her.

Så er der vist kun tilbage og sige velbekomme og nyd sommeren!

Tak for du læste med :o)

dav

Avokado + tomat + basilikum = Fantastisk!

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

 

Hvis du endnu ikke har prøvet kombinationen af avokado, tomater, massere af basilikum og knasende sprødt ristet rugbrød, så er det på tide ;o)

Det smager så lækkert og er rigtig godt som vegetarisk/vegansk pålæg. Jeg spiser det gerne flere gange om ugen fordi det er nemt og hurtigt at lave, det mætter godt, da der er kostfibre og sundt fedt i avokadoen. Tomaterne indeholder kostfibre, kalium og flere vitaminer – blandt andet C-, E- og A-vitaminer. Stoffet lycopen (det der giver tomaterne deres røde farve) er en antioxidant, som blandt andet menes at være med til at mindske risikoen for for eksempel prostakræft. Indeholdet af lycopen i tomater er meget højt og forsvinder ikke ved opvarmning.

Friskkværnet peber og basilikum giver smag og sidstnævnte er godt mod oppustet mave.

Jeg tror ikke man kan tillade sig at kalde det for en opskrift, men ser min fortolkning her. Drik gerne en lækker grøn smoothie til som denne her og du har et måltid der mætter godt og længe uden at du føler dig tung og træt.

Tak for du læste med :o)

dav

Mælkebøttesaft

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

Mælkebøtterne skyder frem i vores have i øjeblikket med større fart end jeg kan nå at omsætte dem til mælkebøttesaft.

De sidste par år har jeg lavet saft af de smukke gule blomster, men jeg må indrømme, at jeg ikke har været helt begejstret for smagen. Mælkebøtter er ret bitre og det synes jeg kommer til at smage meget igennem i saften, når den bliver lavet med rørsukker. Derfor ville jeg i år prøvet andre forskellige former for sødning og har fundet min helt klare favorit: Stevia. Det fungerer så godt, saften bliver dejligt sød, uden kalorier og med en let smag af lakrids. Det er lige præcis dét der gør jeg er faldet for den. Lakridssmagen og sødmen fra stevia, tager rigtig meget af bitterheden.

På den her måde undgår jeg også at tilsætte større mængder rørsukker, honning eller anden sødning, da sukrin er mere end rigeligt sødt med en halv teske til 1 liter saft.

Hvorfor egentlig drikke mælkebøttesaft? Mælkebøtter indeholder bitterstoffer der blandt andet er med til at rense leveren, drikken er basisk og er dermed god til at detoxe vores krop og hjælpe til bedre fordøjelse.

Så det er bare med at komme i haven og samle mælkebøtter, det er sundt, det er nemt, det er gratis og det gør godt!

Find min opskrift på mælkebøttesaft sødet med stevia lige her.

Tak for du læste med :o) 

dav

Gluten- og laktosefri hveder

Share on FacebookEmail this to someonePrint this page

I aften er det tid til varme hveder og hvorfor ikke bage dem selv? I får her min opskrift på glutenfri og laktosefri hveder. Jeg bruger smør i opskriften, så vil du bage dem helt laktosefri kan du vælge at erstatte det økologiske smør med for eksempel Smørbar fra Naturli eller olie.

De hjemmebagte hveder er ikke så lette som dem man køber hos bageren, men har et mere rustikt udseende. Jeg har taget udgangspunkt i min mormors opskrift og de er kommet meget tæt på originalen. De mætter godt, så vi plejer at spise dem som aftensmad med forskellige slags oste og spegepølse til, et fad med grøntsags stave og en skål med friske bær. Jeg har lige købt de første danske jordbær og de smager af sol og sommer.

Der er mange fordele ved at bage selv. En af de vigtigste for mig er, at jeg altid ved præcis hvad der er i det jeg spiser. En anden fordel er helt klart at hele huset kommer til at dufte noget så fantastisk af hjemmebag! :o)

I kan finde min opskrift på hjemmebagte glutenfri hveder lige her.